top of page

Pysyvä elämäntapamuutos askel kerrallaan

Päivitetty: 1. lokak. 2019
Näin syksyisin työpaikkojen kahvipöytäkeskustelut käyvät kuumina jos jonkinlaisen dieetin ja ruokavalion ympärillä. Kesärusketuksen rinnalle on monelle tullut muutama kesäkilo, joista nyt on päästävä äkkiä eroon. On gluteenitonta dieettiä, on pätkäpaastoa, on protausta ja mitä näitä nyt kaikkia onkaan. Internetin ihmeellisestä maailmasta jokaiselle dieetille löytyy fanaattisia kannattajia, jotka suitsivat ruokavalion puolesta.


Tuloksia halutaan nopeasti ja vaivattomasti, heti ja NYT! Muotidieteillä voit saada pudotettua muutaman kilon, mutta ne eivät opasta pysyviin tottumuksiin tai painonhallintaan. Dieetin jälkeen palataan entisiin tottumuksiin ja pudotetut kilot hiipivät takaisin, usein vieläpä korkojen kera.

Pitkäkin matka täytyy aloittaa ensimmäisellä askeleella

Entä jos tekisitkin tällä kertaa täysin eri tavoin?


Unohtaisit laihdutuskuurit ja ruokavaliot, opettelisit sen sijaan täysin uuden elämäntavan?


Kiirehtimisen ja nopeiden tulosten odottamisen sijaan keskittyisit maltillisiin ruokavaliomuutoksiin vähän kerrallaan ja lisäisit liikuntaa asteittain, muistaen myös lepopäivät? Ruoka on paljon muutakin kuin pelkkää hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Kokonaisuus ratkaisee ja ruoasta on hyvä osata nauttia hyvällä omallatunnolla. Ja lopulta ne muutamat kesäkilot katoavat ihan vain siirtymällä takaisin normaaliin arkirytmiin ja arkiruokaan, ilman laihdutuskuureja. Ennen elämäntapamuutosta on hyvä pohtia omia tottumuksiaan ja kartoittaa voimavarojaan.


Lähde liikkeelle pienin askelin:


Positiivisuus


Nauti arjesta! Tee asioita, jotka tuntuvat mieleisiltä. Puhu itsellesi lempeästi, kehuen. Arvosta itseäsi. Jos jatkuvasti ajattelemme itsestämme negatiiviseen sävyyn, välittyy ajattelu myös ulospäin. Ja toisaalta, pilaako ja mitätöikö loman jälkeinen, ehkä hieman normaalia korkeampi vaakalukema koko loman? Lomat ja juhlat kuuluvat elämään ja niistä tulee osata nauttia, ilman syyllisyyttä jälkikäteen.


Pystyvyys


Pystyt siihen! Opi yrityksen ja erehdyksen kautta. Opettele terveyttä edistävät ruokatottumukset pienin askelin. Siirrä uudet tottumukset pysyväksi elämäntavaksi. Älä lannistu pienistä vastoinkäymisistä tai repsahduksista.


Sallivuus


Kaikkea saa syödä kun muistaa kohtuuden. Ruokavalio on kuitenkin laihduttamisen ja painonhallinnan tärkein kulmakivi. Liikunta on toki tärkeää terveyden kohentamisen kannalta ja sen avulla saat painonpudotuksen kohdistumaan rasvavarastoihisi. Myös lomalla olisi hyvä muistaa tämä kohtuus ja unohtaa ajatus ”kerrankos sitä lomalla ollaan”, ei loma tarkoita sitä että tarvitsee elää kuin pellossa, viimeistä päivää. Kohtuutta voi noudattaa myös sallivasti. On sitten se seuraava lomalta paluukin helpompi.


Loppujen lopuksihan kaava painonpudotukseen on hyvin yksinkertainen. Syö vähemmän kuin kulutat.


Jos tarvitset apuani pysyvän elämäntapamuutoksen teossa, niin ota rohkeasti yhteyttä.


20 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page