top of page

Omakohtainen kokemus unen laadun merkityksestä

Päivitetty: 18. syysk. 2019

Unen määrä ei korvaa laatua. Sen opin kantapään kautta ennen kuin löysin avun kuorsausongelmaani.Väsyttää aamulla, vaikka olen nukkunut yli kahdeksan tuntia.”
"Aamulla herätessä ei ole sellainen olo, että olisin levännyt."


Ovatko nämä tuttuja tunteita myös sinulle? Itselleni ne olivat olleet sitä viime keväänä jo pidemmän aikaa. Sen lisäksi puolisoni valitti sitä, että hän heräsi useampaan otteeseen yössä kuorsaukseeni vaikka käytti korvatulppia. Ja jotta hän sai kuorsaukseni vähäksi aikaa tokenemaan, oli hänen herätettävä minut ja pyydettävä minua vaihtamaan asentoa. Näistä syistä johtuen pelkästään jo kotirauhan säilymiseksi, asialle oli siis tehtävä lopulta jotain.


Niinpä lähdin sitten selvittämään ja hakemaan apua kuorsaamiseeni viime keväänä. Tilasin ajan yksityisen lääkäriaseman erikoislääkäriltä. Hän tutki minut, totesi ettei ylipainon ainakaan pitäisi olla ongelmani. Eikä liioin ahtaan kurkunpään, sillä minulta on leikattu kita- ja nielurisat jo lapsena. Varmuuden vuoksi hän suositteli testiä jossa nukun untani rekisteröivän laitteen kanssa yhden yön jotta saadaan varmistettua se ettei minulla ole uniapneaa.


Sainkin sitten laitteen vuokralle jo heti seuraavaksi yöksi. Muistan että seuraavana aamuna herätessäni oloni oli levänneempi kuin pitkiin aikoihin. Testin perusteella minulla ei kuitenkaan kuulemma todettu uniapneaa, vaikka yön aikana laitteeseen olikin rekisteröitynyt lyhyitä hengityskatkoksia. Lääkäri kertoi minulle erilaisista vaihtoehdoista kuorsamisen vähentämiseksi, alkaen siitä perinteisestä ”tennispallo yöasun selkämykseen” -kikasta.


No, siitä sitten vaan ompeluhommiin ja pallo sinne selän alle yöksi. Ei apua. Kuorsasin nimittäin kuulemma myös kyljelläni ja pystyin hyvin pyörähtämään myös selälleni nukkumaan vaikka pallo siellä selän alla olikin.


Tilanne alkoi kärjistymään kotona. Me molemmat herättiin nyt aamuisin väsyneinä ja huonosti levänneinä. Lääkäri oli silloin keväällä kertonut myös mm. hengitystä nenän kautta helpottavasta nenän pallolajennuksesta. Netistä tietoa siitä hakiessani siinä epäilytti kuitenkin se ettei sekään välttämättä toimisi ja poistaisi kuorsausta.


kuorsaamisongelmaan löytyy apua


Netissä törmäsin sitten myös Nukkula-nimiseen laitteeseen. Se on hammaslääkärin mittojen mukaan tekemä hampaiden väliin yöksi asennettava purentakisko. Laite perustuu siihen, että se pitää hampaat yhdessä ja kurkunpää jää paremmin auki, kuten viereisistä kuvista ilmenee. Laitteella on takuu. Jos se ei poista kuorsaamisongelmaa, laitteen voi palauttaa ja silloin se ei maksa sinulle mitään. Valmistajan mukaan 95 prosenttia kuorsaajista on saanut avun Nukkulasta.


Otin kolmisen viikkoa sitten yhteyttä Hymyklinikkaan ja tilasin ajan ilmaiseen tutkimukseen Nukkulan sopivuudesta ongelmaani. Vakuutuin hammaslääkärin esityksestä ja päätin antaa hänen tehdä saman tien purukalustostani jäljennökset joiden mukaan minulle valmistettiin sitten mittojeni mukaan oma Nukkula.


Viime viikolla kävin sovittamassa omaa Nukkulaani. Silloin varmistettiin laitteen sopivuus, omaa Nukkulaani jouduttiin vähän modifioimaan niin että saan sen omin avuin pois aamuisin. Kieltämättä vähän hurjalta tuntui se, että ensimmäistä kertaa laitetta minulle sovitettaessa hammaslääkäri joutui naputtelemaan sen irti alahampaistani.


Olen nyt käyttänyt Nukkulaa yli viikon ja ilokseni havainnut miten uneni laatu on selvästi parantunut. Nyt herään virkeänä aamuisin ja, mikä parasta, niin herää myös puolisoni!

Huom. Tämä ei ole kyseisen laitteen maksettu mainos. Halusin vaan kertoa tästä niille joilla itsellään, tai kumppanillaan, on samanlainen ongelma kuin minulla. Hassuintahan tässä on se etten itse oikeastaan pitänyt sitä edes ongelmana. Selittämätön väsymys oli nimttäin hiipinyt pikku hiljaa elämääni.


Unen laadulla on todella paljon merkitystä. Ymmärrän sen nyt paremmin itsekin, kun olen sen omakohtaisesti todennut ja saanut siihen myös avun.

Uneen laatuun voi toki vaikuttaa myös hyvin moni muu tekijä. Jos et tunne itseäsi levänneeksi aamuisin, kannattaa ehdottomasti selvittää mistä se johtuu.

16 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page