top of page

Muista nauraa, ajatella, itkeä ja liikkua päivittäin

Päivitetty: 1. lokak. 2019

Varsinkin tuolla Pohjois-Amerikan mantereella valmentajilla on tapana pitää joukkueilleen motivoivia puheita, ”pep talkkeja”, juuri ennen suuria ja tärkeitä otteluita.Niitä ovat pitäneet monet legendaariset joukkuepelivalmentajat, kuten Knute Rockne, Vince Lombardi, John Wooden, Paul ”Bear” Bryant, muutamia tunnetuimpia mainitakseni.


Mielestäni yksi parhaimpia motivaatiopuheita on kuitenkin tämä Jim Valvanon maaliskuussa 1993 ESPN-kanavan palkinnonjakotilaisuudessa pitämä puhe.
Jim ”Jimmy V” Valvano oli vain kymmenen vuotta aikaisemmin voittanut koripallossa Yhdysvaltain yliopistomestaruuden North Carolinan yliopiston päävalmentajana. Hän oli valmentajauransa jälkeen ehtinyt myös toimimaan urheilukommentaattorina ja oli sitä kautta tullut entistä tunnetummaksi sanavalmiina ja sympaattisena miehenä.


Sitten aivan yllättäin ja vain kymmenen kuukautta ennen tätä puhetta hänellä oli todettu syöpä. Sain videosta sen käsityksen, että jokaiselle palkinnonsaajalle oli varattu 30 sekuntia aikaa lyhyen puheen pitämiseen. Valvano toteaa kuitenkin heti puheensa alussa, että hän ei siitä ohjeesta välita ja että hän tulee pitämään illan pisimmän puheen, koska hänellä on NYT vielä aikaa siihen.


Puheen alussa näkyy selvästi se miten väsynyt hän jo oli, mutta vauhtiin päästessään, tuntuu hetken siltä, että puhetta pitää vielä täysissä voimissaan oleva mies ja valmentaja. Hauska yksityiskohta puheessa on tuo hänen Lombardin kirjasta lainaamansa kohta jota hän nuorena valmentajana oli sitten, aivan kirjaimellisestikin, lainannut.


Nauti elämästäsi ja ole myös innostunut elämästäsi joka päivä


Valvano sanoo puheessaan: ”Nauti elämästäsi, ole innostunut elämästäsi joka päivä, aseta myös unelmia ja tavoitteita itsellesi. Ole myös valmis tekemään töitä saavuttaaksesi unelmasi ja tavoitteesi. Hyväksy myös se, että välillä eteesi väkisinkin tulee vastoinkäymisiä, jotka sinun pitää vain kestää ja tehdä silloin töitä entistäkin enemmän”.


Valvanon tavoite oli olla vuoden päästä paikalla jakamassa saamaansa palkintoa urheudesta seuraajalleen. Sitä tavoitettaan hän ei kuitenkaan saavuttanut, sillä hän menehtyi vain kaksi kuukautta tämän puheen jälkeen. Hän oli silloin vasta 47 vuotias. Hänen hautakivessään on muuten tuo hänen puheessakin painotettu viesti: ”Take time every day to laugh, to think and to cry”.


Nauraminen ja huumori ovat tärkeitä elämässä, samoin kuin ajatteleminen ja aivojen jumppaaminen uusilla haasteilla ja tehtävillä. Italialaistaustaisena Valvano listaa myös itkemisen niihin asioihin joita tulisi tehdä päivittäin. Ehkäpä sen voisi meille vähän jäyhemmille suomalaisille ohjeistaa niin että tee asioita jotka saavat mielesi ja tunteesi reagoimaan, ole tutkivainen, utelias ja ennen kaikkea innostunut niistä asioista joita haluat tehdä.


Lisäisin itse tuohon listaan vielä liikkumisen. Pyri myös liikkumaan päivittäin. Liiku siten mikä tuntuu sinusta hyvältä, älä ajattele mikä on tehokkainta, vaan tee sitä mistä sinä nautit ja sinulle tulee hyvä olo!


5 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page